Een bedrijf verkopen: alleen vs. met bedrijfsovername adviseur

bedrijfsovername adviseur

Je hebt jarenlang hard gewerkt om je bedrijf te laten uitgroeien tot een draaiende, geoliede machine. Daar waar jij naartoe wilde met je business is werkelijkheid geworden. En nu? Nu ben je klaar voor een nieuwe uitdaging, een uitdaging waarbij je jezelf weer kan ontwikkelen. Tijd om gedag te zeggen naar het oude bekende. Je bedrijf verkopen is een belangrijke stap in het proces van jouw loopbaan als ondernemer. En die wil je goed afsluiten. Doe je dat alleen of investeer je in een bedrijfsovername adviseur?

Uiteraard ervaart de ene ondernemer het zelf verkopen van zijn of haar bedrijf anders dan de ander. Bij de ene koper verloopt het soepel, de andere kopende partij is vooral bezig met onderhandelen over de prijs. Wat je in dit artikel leest is enkel en alleen mijn opvatting. Twijfel je over de beste aanpak voor jou? Dan vormt jouw netwerk de beste referentie.

Zelf verkopen: zet je schrap

Net als een woning kun je je onderneming ook zelf verkopen. Jij weet immers alles over het bedrijf, dus wie is er dan een beter aangewezen persoon om jouw bedrijf te verkopen dan jij zelf?! Ik wil je er wel alvast bij vertellen dat het een groot proces is. Je moet financiƫle stukken opgraven, goed nadenken over de prijs die je vraagt, het wettelijke gedeelte, het papierwerk, een contract, welke leveranciers en werknemers wel of niet mee gaan na de overname. Het is belangrijk om er de tijd voor te nemen, want het proces richting de overname van jouw bedrijf is er eentje die je niet over kan doen.

Ik zeg niet dat het onmogelijk is. Er zijn genoeg ondernemers die met succes hun ondernemingen hebben verkocht. In hun eentje. Maar zij hebben zich wel volledig ingelezen, kennis opgedaan binnen hun netwerk, om adviezen gevraagd en vervolgens op een zo goed mogelijke manier het gesprek in zijn gegaan. Wil je jouw ondernemersreis zelf afsluiten, net als dat je jouw reis als ondernemer zelf bent begonnen? En heb je daar de tijd voor? Dan kan het zelf verkopen van je bedrijf een optie zijn.

De kennis en ervaring van een bedrijfsovername adviseur

Een overname adviseur is er voor jou als je niet zit te wachten op het eindeloos inlezen, de stress, het gedoe en de rompslomp. Jij wil het gewoon goed geregeld hebben. Dat is het moment om op zoek te gaan naar een goede, ervaren bedrijfsovername adviseur. Hij of zij weet hoe het spel in elkaar zit en hoe je dat spel het beste kunt spelen. Want het enige dat echt telt, zijn de emoties. Wie zijn emoties het langst in bedwang weet te houden, wint het spel der onderhandeling.

Een goede adviseur helpt je echter niet alleen bij de onderhandeling. Het gaat verder dan dat. Samen kijk je naar jouw bedrijf en hoe je deze wil overhandigen aan de volgende ondernemer. Naar alles wordt gekeken. Financieel, fiscaal, juridisch, maar ook emotioneel. Want op het moment dat de overname rond is, ben je ex-ondernemer. Wat wordt jouw doel dan? Wat is jouw exit plan. Dit plan wordt vaak vergeten, waardoor ondernemers een zure nasmaak van de overname overhouden.

Uiteraard is een goede adviseur een investering. Vraag daarom altijd rond in je netwerk of mensen goede ervaringen hebben gehad. Zij blijven altijd de beste referentie. En onthoud goed: zorg dat je er altijd een goed gevoel bij hebt. Van het vinden naar de juiste adviseur tot het zetten van de handtekeningen en het schudden van de hand: jouw ondernemersreis wil je goed afsluiten. Doe dat niet overhaast.