Sparen of investeren? Een financieel adviseur helpt je verder

sparen of investeren

Investeren is populairder dan ooit. In het eerste half jaar van 2020, tijdens de intelligente lockdown, kende DEGIRO een wachtlijst van 30.000 mensen. Mocht je DEGIRO nog niet kennen: dit is de populairste online broker van Nederland. Een plek waar je kunt investeren in losse aandelen, indexfondsen en obligaties.

Ook investeren in vastgoed is populair. Zelfs zo populair, dat de overheid daar een stokje voor wil steken. Met aangepaste wet- en regelgeving willen ze het financieel minder aantrekkelijk maken om te beleggen in vastgoed voor de verhuur. En je weet: je kunt (een deel) van je inleg verliezen. Er is dus risico verbonden aan het investeren van geld. Waar doe je dan handig aan: sparen of investeren?

Sparen vs. beleggen: Wat levert je meer op?

Zoals je zelf ook al wel door hebt, is sparen tegenwoordig niet meer rendabel. Je krijgt een schamelijke 0,1% rente per jaar. Voor elke €100 euro die je op je spaarrekening hebt staan, krijg je 10 cent rente. Voor elke €1.000 krijg je één euro rente. Voor €10.000 spaargeld krijg je op jaarbasis een tientje aan rente. Nu heeft een groot deel van Nederland niet zo’n grote spaarrekening. En dat terwijl de maandelijkse kosten van een Nederlandse betaalrekening tussen de €2 en €5 per maand liggen. Per jaar betaal je €24 tot €60 euro aan kosten. Dat zou betekenen dat je €60.000 euro spaargeld moet hebben om de kosten gelijk te trekken met de rente die je ontvangt. Maar één ding is zeker: je geld blijft daar staan. Het wordt in de loop der tijd minder waard, maar het blijft daar staan.

Bij beleggen is dat heel anders. Je kunt je vermogen laten renderen, maar ook een deel van je inleg verliezen. Er is dus risico aan verbonden. Als je de markt in de afgelopen paar jaren bekijkt, is er een gemiddeld rendement van 6% te behalen. Dit betekent niet dat die 6% gegarandeerd is. Het ene jaar maak je 9% rendement, het andere jaar lever je 3% in. Kies je voor veel risico en dus ook een grotere kans op een hoger rendement? Dan kun je beleggen in losse aandelen. Wil je wat minder risico nemen? Dan kun je beleggen in indexfondsen. Een indexfonds wordt vaak beschreven als een mandje met aandelen van verschillende bedrijven, waarbij een daling in de koers jouw rendement minder hard kan raken. Weinig risico lopen? Dan zijn obligaties wat voor jou.

Sparren met een financieel adviseur

Zoals je misschien wel weet, ben ik geen financieel adviseur. Ik geef dus geen financieel advies, deze content is enkel en alleen informerend en als entertainment bedoeld. Ik kan dus ook op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor de door jou genomen acties die volgen uit de content op Hetbestebod.be.

Je kunt uiteraard zelf een afweging maken. Heb ik zelf voldoende kennis? Durf ik het risico aan? Past het bij mijn toekomstplannen? Financiën kunnen echt complex zijn. En waar doe je dan goed aan? Een financieel adviseur helpt je daarbij. Samen kijken jullie naar de plannen die je hebt in de toekomst. Wil je eerder met pensioen? Een mooie reis maken? En sluit investeren aan bij dat doel? Uiteraard kost een financieel adviseur geld. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan een gesprek te bepalen wat je doelen zijn. Zo kan een adviseur jou beter adviseren over de te nemen stappen. Alleen dan heeft het zin om te sparren met een adviseur. Bereid je jezelf niet voor in de hoop dat dat niet hoeft? Of ben je er nog niet klaar voor om echte stappen te nemen? Dan gooi je geld weg.

Succes in het verleden biedt geen garantie voor de toekomst

Ik ben een belegger. Ik investeer in losse aandelen en indexfondsen. Relatief gespreid, niet al te veel risico. En op basis van de koers van de afgelopen maanden leek het me een prima plan om in een bepaald bedrijf in te stappen. Ik heb me ingelezen (erg belangrijk). Het ging zo goed met het bedrijf. Tot ik in korte tijd €700 in heb geleverd. Wat ik je hiermee probeer te vertellen, is dat instappen op de beurs niet altijd rooskleurig is. Maar beleggen doe je voor de lange termijn. Verlies is pas verlies als je je aandelen verkoopt. Je kunt daytraden, waarbij je elke dag in- en uitstapt om zo zoveel mogelijk winst te maken. Maar dat is te tijdrovend.

Mijn tip: investeer alleen met spaargeld dat je echt kunt missen. En investeer niet al je spaargeld. Zorg dat je een buffer achter de hand hebt. Via het NIBUD kun je berekenen hoe groot jouw buffer zou moeten zijn.