Wat is chiptuning?

Chiptuning is een optimalisatie van de software in de motorchip van een auto. De prestaties worden verbeterd door middel van aanpassingen in de software van de Electronic Control Unit (ECU). 

De ECU bepaalt onder andere hoeveel brandstof ingespoten wordt en hoe de motor aangestuurd wordt. De EQ Power Chiptuning van EQ Performance zorgt ervoor dat de ECU meer vermogen levert aan de motor, waardoor de auto krachtiger wordt en je een verbeterde rijervaring zult beleven.

Het voordeel van chiptuning

Het voordeel van chiptuning is dat je meer vermogen krijgt uit je auto zonder dat je je rijstijl hoeft aan te passen. Hierdoor kun je sneller accelereren en heb je een hogere topsnelheid. Bovendien kun je vaak ook het brandstofverbruik verminderen, wat natuurlijk lekker meegenomen is.

Hoe werkt chiptuning?

Chiptuning werkt door aanpassingen te doen in de software van de ECU. De ECU is verantwoordelijk voor het aansturen en regelen van diverse systemen en componenten in een auto, zoals het motormanagement, inspuiting van brandstof en uitlaatgasregeling. 

De ECU is het “brein” van de auto die informatie ontvangt van sensoren en daarop de juiste beslissingen neemt om de prestaties van de auto te optimaliseren.

De parameters binnen de software van de ECU kan geoptimaliseerd worden waardoor de auto meer vermogen en trekkracht zal krijgen, terwijl je vaak ook mag rekenen op een brandstof besparing.

Chiptuning voor motoren zonder turbo

Het chiptunen van motoren zonder turbo is meestal gericht op het verhogen van het koppel en het vermogen. Dit gebeurt door de hoeveelheid brandstof die ingespoten wordt en de tijd waarop dit gebeurt, aan te passen. Hierdoor kan de motor meer vermogen leveren en krachtiger worden.

Hoeveel vermogen krijg ik er bij?

Dit is afhankelijk van het model en de uitvoering van de auto en de manier waarop de  software wordt aangepast. Gemiddeld kun je een vermogenstoename van 5 tot 20 pk verwachten, heb je een auto met een turbo dan zal dit nummer hoger liggen. 

Hoe betrouwbaar zijn de vermogenstestbank gegevens?

Bij EQ Performance wordt er geen gebruik gemaakt van een vermogenstestbank. Onze software voorziet de auto, afhankelijk van het merk en model, altijd van hetzelfde percentage vermogenswinst. Hierdoor zijn wij verzekerd van de vermogenswinst die je kunt behalen.

Is chiptuning gevaarlijk voor je auto?

Chiptuning is niet gevaarlijk voor je auto wanneer je de chiptuning laat uitvoeren door een goed bedrijf. Bij EQ Performance maken we uitsluitend gebruik van hoogwaardige  op-maat ontwikkelde software welke geïnstalleerd wordt door een van onze professionals.

Hierdoor kan de motor krachtiger worden zonder dat er schade aan de motor ontstaat of dat de garantie van de auto vervalt. 

Het is belangrijk om te weten dat chiptuning het motormanagement en de electronic control unit (ecu) beïnvloedt, die continu vele parameters aansturen. Dit betekent dat een verkeerde tuning de motor aanstuurt op een manier die niet zo bedoeld is, wat uiteindelijk tot schade aan de motor kan leiden. 

Daarom is het ook aangeraden om een chiptuning altijd te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf met genoeg kennis en ervaring in huis.

Wat gebeurd er met de garantie van mijn auto?

Chiptuning kan een  impact hebben op de garantie van jouw auto.  Het veranderen van de hoeveelheid brandstof die wordt ingespoten en het aanpassen van het vermogen dat de fabrikant vooraf ingesteld heeft, kan een impact hebben op de garantie van de desbetreffende motor. 

Jouw auto ook laten chiptunen?

Wil jij je auto ook laten chiptunen of ben je benieuwd naar de prestatiewinst die je kan halen uit jouw auto? Check dan snel de EQ Power Chiptuning service voor meer informatie.